Οδηγίες λήψεως δειγμάτων εργαστηριακών εξετάσεων

Αιματολογικές Εξετάσεις

(Γενική Αίματος, αιμοπετάλια, έλεγχος αναιμιών και αιμοσφαιρινοπαθειών, ομάδα αίματος, Τ.Κ.Ε., Χρ. Προθρομβίνης, χρ. Πήξεως, ινωδογόνο κλπ.)

Δεν απαιτείται προηγούμενη νηστεία.

Βιοχημικές εξετάσεις

(Σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κλπ.)

Την προηγούμενη ημέρα να αποφεύγονται ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρεατικά, γαλακτοκομικά, ψάρι κλπ) και οινοπνευματώδη. Το βράδυ στις 19.00 μπορεί να ληφθεί ένα φρούτο εκτός από μπανάνα και αχλάδι. Κατόπιν μέχρι την επόμενη το πρωϊ την ώρα της αιμοληψίας αποφυγή κάθε τροφής εκτός από νερό.

Ορμόνες, Ανοσολογικές εξετάσεις, Στάθμες φαρμάκων

Όλες εκτελούνατι από ορό αίματος.

Η αιμοληψία γίνεται οποιαδήποτε ώρα και δεν απαιτείται προηγούμενη νηστεία.

Μικροβιολογικές εξετάσεις

Α)Ούρα (Γενική ούρων και καλλιέργεια)

Βασική προϋπόθεση είναι το πλύσιμο των γεννητικών οργάνων με κοινό σαπούνι και το καλό τελικό ξέβγαλμα. Το πλύσιμο γίνεται τρεις φορές. Ο εξεταζόμενος μαζεύει μικρή ποσότητα από τα πρωινά ούρα (μέσο ή τέλος της ούρησης) σε αποστειρωμένο ουροσυλέκτη. Αν ο χρόνος μεταφοράς του δείγματος στο εργαστήριο είναι μεγάλος, το δείγμα φυλάσσεται στο ψυγείο.

Β) Καλλιέργεια κοπράνων

Συλλέγονται κόπρανα σε αποστειρωμένο ποτηράκι της καλλιέργειας ούρων.

Γ) Παρασιτολογική κοπράνων

Η εξέταση αυτή απαιτεί υδαρή κόπρανα. Συλλέγεται μέρος δύο ή τριών διαδοχικών κενώσεων οι οποίες αριθμούνται 1, 2 και 3 αντιστοίχως.

Δ) Αιμοσφαιρίνη κοπράνων

Προηγείται δίαιατα τριών ημερών κατά την οποία αποφεύγονται: κόκκινο κρέας, ραπανάκια, παντζάρια, ασπιρίνη και φάρμακα με βιταμίνη. Συλλέγεται μέρος της κένωσης σε αποστειρωμένο ποτηράκι της καλλιέργειας ούρων.

Εξέταση ούρων για VMA

Απαγορεύονται επί τριήμερο: Σοκολάτα, ξηροί καρποί, κακάο, τσάι, καφές, βανίλια, κρέμα καραμελέ, ρυζόγαλο, μπανάνες, παγωτό, οινοπνευματώδη, μαρμελάδα, πορτοκάλια, φάρμακα και γενικά οτιδήποτε περιέχει βανίλια.

Συλλογή ούρων εικοσιτετραώρου

Τα ούρα συλλέγονται σε πλαστικά δοχεία ή σε πλαστικά μπουκάλια του νερού. Η συλλογή αρχίζει στις 8.00 το πρωί. Τα πρώτα ούρα στις 08.00 δεν μαζεύονται. ‘Ολες οι άλλες ουρήσεις της ημέρας καθώς και όλη η διάρκεια της ούρησης μαζεύονται στα μπουκάλια και φυλάσσονται στο ψυγείο. Η συλλογή τελειώνει την επόμενη μέρα στις 08.00 το πρωί οπότε μαζεύονται και τα τελευταία ούρα.

Προσοχή να μην παραληφθεί καμία ούρηση.